Avlsvæddere fra Virkelystgaarden

AVLSVÆDDERE


Jeg har valgt at lægge billeder ind af nuværende samt gamle avlsvæddere. Da flere af vores købere synes det er sjovt at se billeder af de væddere, som er oldefar eller andet til deres dyr.

OBS. Det er planen, at man skal kunne klikke på deres navne og få stamtavlen frem på PDF - men det er under udarbejdelse. Enkelte virker allerede.

.

Spælsau


Markildegårds Mikkel


Mikkel er født i 2017 og er efter vædderen Haddock som vi ikke har andet blod fra. Mikkel er helt vildt langhåret - og derfor er han indkøbt til avl.

Spælsau


Sander


Denne vædder er noget af det sidste blod fra chr nr 15747 - han er opkaldt efter og af vores søn.

Sander har ikke den bedste uld, men hovedform og sind er i top.

AFDØD

Spælsau


Hørtoftegårds Anton


Anton var en af vores første avlsvæddere og man vil finde hans blod i flere af vores stamtavler.


SOLGT

 




Spælsau


Virkelyst Fearchar


Fearchar er blevet lånt en del ud og har givet mange fine lam. Han er dog taget ud af avlen, da han gav for lange haler.

Hans farve var dog helt fantastisk.


SOLGT



Spælsau

 

Virkelyst Ineymar

 

Ineymar har været lånt ud og ellers har han gået på vædderfold. Halelængde 11 cm

 

SOLGT

 

GNS


Loggi


Loggi er avlet af Uffe Bruun. Han er efter en vædder fra Berit Kiilerich (Loggi Agger).

Loggi har alle dage haft et fantastisk sind og en lækker uld. Dog er han til den store side.


AFDØD




Farvet Spæl


Garry



Garry er Farga Spælsau og han lavede nogle store flotte lam. Han har også været lånt ud. Garry lignede meget sin far der også var kulsort.

Garry vandt skuet Bedste Ungdyr på Roskilde.

AFDØD

Spælsau


Møllegårdens Leander



Leander var vores første avlsvædder. Hans blod finder man i stort set alle vores gamle / oprindelige linjer. Leander gav uld på halen og den meget karakteriske hvide blis.

Leander var farveskifter - lys om vinteren og mørk om sommeren.

AFDØD


Gammel Norsk Spælsau Godkendt


Valiant



Valiant er fra Karup og avlet hos Maj-Britt Steiniche. På stamtavlen, da jeg oprettede ham, lavede de en fejl - så han står som Valint på nogle stamtavler.

Valiant er brun og hvis broget.

Gammel Norsk Spælsau (ikke godk)


Garrick


Garrick er sort og hvid broget. Han er en godmodig dreng som giver sin fine uld  og kort hale videre til sine lam.


Afdød



Farvet Spæl


Hannibal


Hannibal er søn af Sander, men har bedre uld. Han er gylden brun og god kort hale.

Ulempen ved Hannibal er hans lange hoved.

Afdød

Spælsau (ikke godk på halen)


Harlekin


Harlekin er avlet hos Sara og han har været hos os fra lam. Roligere vædder findes ikke. Han er meget racetypisk Gammel Norsk Spælsau.

Harlekin er hvid med brune pletter.


Afdød

SPÆLSAU VÆDDERE


Fårene afgræsser ca 25 ha rundt omkring på hele Sjælland. De fleste af disse arealer er dækket af bjørneklo, som vokser som skidt. Derfor er det vigtigt, at have mange dyr, som tidligt på året kan gå i krig med denne giftige plante. Så hvorfor ikke beholde nogle af de gode væddere fra året før.


Så der er altid væddere gående efter forskellige linier i forskellige farver. Så hvis du står og mangler en ny avlsvædder er du velkommen til at kontakte mig. Det  kan jo være, at jeg har det du står og mangler.


DEN GODE VÆDDER - Sådan vælger du den bedste avlsvædder.


Det er vigtigt at finde den rette vædder som avlsvædder, da den højst sandsynligt bliver genbase for rigtig mange lam. Derfor skal man kigge efter når man er ude og kigge efter sin nye avlsvædder.


Jeg vil her prøve at fortælle lidt om det jeg kigger efter. Det kan måske hjælpe dig næste gange du står og kigger på den nye vædder til flokken der hjemme.


Hvad jeg kigger efter når jeg vælger vædder:


Ryggen skal være lige - det kan være svært at se, så du skal have fat i dyret og mærke.


Krydsbenet skal være bredt - hvis du er i tvivl så prøv at mærke på flere forskellige.


Den skal være god i bevægelserne, have gode, fleksible led, dog uden at den virker løs eller hængende (ses tit på bagbenene)


Den skal have 2 testikler i pungen


Klovene skal være pæne - man kan sagtens se om der er tale om "svej tæer" eller klump klove selvom man ikke kigger på klovene hver dag. Jeg foretrækker, at de ikke er nyklippede når jeg kigger, for så kan jeg ikke se, hvad saksen måske har rettet på.


Halen skal være kort 10-12 cm fra halerod til spids og helst uden lange dækhår (det behøver ikke betyde den er uægte, at der er uld på halen, men ikke noget man skal avle efter)


De skal være uden uld på kinder og ben. Men der skal være pandelok.


Benstillingen skal være pæn og lige. Ikke noget med indad drejede haser eller udadstillede forben.


Ørene skal stritte og den skal virke vågen og opmærksom på sine omgivelser. (mellem 7-10 cm i længden)


Jeg ønsker gerne at se lidt vædderadfærd selvom det er et vædderlam.


Gerne en bred næse, som ikke krummer.


Ulden skal være pæn og gerne med let krøl og til at skille ad. Den må ikke filtre på siden og være som en måtte. Går uden om dem med små krusede krøller i nakke og over ryggen - ulden skal være ensartet på hele dyret (behøver vel ikke skrive at jeg aldrig køber en klippet vædder)


Sidst, men ikke mindst kigger jeg efter en kasseform på ulden. Jeg ikke ønsker dyr, der virker for smalle mellem forbenene. Samt skal ulden være ligelang hele vejen rundt (dette er svært at se hvis vædderen er klippet)


Hvis vædderen har horn, så skal de enten kun være små nister i panden og har den veludviklede horn, skal disse være symetriske og stillet udad, da man ikke ønsker en vædder, der udvikler små krøllede horn, der vokser ind i kinder eller panden.


Hvis man ønsker en bestemt farve til sin flok skal man ikke forvente at den nye sorte vædder kun giver sorte lam, da det bliver bestemt af både fårets og vædderens gener. Dog skal man huske, at hvid dominerer alle farver. Så pas meget på med at købe en hvid vædder, hvis du ønsker at beholde din farvede flok på længere sigt. Man bør altså gå efter en fuldfarvet vædder. Den må gerne være plettet, men så skal pletterne være farvede hele vejen ned til huden.


Jeg håber det hjælper lidt til dit valg af kommende avlsvædder.